mam problem z rozwiązaniem zadania na poziomie kl7sp
ika: Sześcian rozcięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną jednej z jego ścian na dwie
części iw ten sposób, że utworzony przekrój jest trójkątem równobocznym o polu 6 √3
Ile wynosi.objętość mniejszej (co do objętości) z tych części
17 lut 14:53
wredulus_pospolitus:
skoro jest to trójkąt równoboczny to znaczy że przekrój idzie przez przekątne kolejnych dwóch
ścian
Masz pole przekroju ... to licz ile wynosi długość krawędzi sześcianu ... liczysz objętość
ostrosłupa trójkątnego prostokątnego o przyprostokątnych równych 'a' i wysokości 'a'
17 lut 15:05
ika: Nie rozumiem, kilka razy wyszedł mi wynik V=4√6jm3, wiem ,że błedny. Z moich wyliczeń a=2√6,
h=3√2 i dalej błądzę. Proszę o wskazówki
17 lut 17:05
Mila:

1)Długość boku przekroju (ΔA
1BC
1)
p
2=4*6=24
2) Długość krawędzi sześcianu: w ΔBAA
1
p
2=a
2+a
2
24=2a
2
a
2=12
a=
√12=2
√3
3) Objętość ostrosłupa (A
1C
1BB1) − to jest naroże sześcianu, krawędzie wychodzące
z wierzchołka B
1 są do siebie prostopadłe.
Jako podstawę przyjmijmy ΔA
1B
1C
1, H=BB
1=a
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| a3= |
| *a2*a= |
| *12*2√3 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
dokończ
17 lut 17:21
iteRacj@:
@
Milu Jak przeprowadzic dowód w tym zadaniu?
386280
17 lut 17:55
ika: Bardzo dziękuję, teraz widzę ten przekrój i trójkąt równoboczny, którego bok jest
przeciwprostokątną trójkąta AA'B i z tego należało wyliczyć a no i oczywiście dalej... V=4√3
Serdecznie pozdrawiam
17 lut 18:22
Mila:
ika rysunek zawsze pomaga
Iteracjo, już patrzę, ale będę około 20. Muszę mieć teraz czas na domowe zajęcie.
17 lut 18:34