Rozwiąż równanie:
Dwite: Rozwiąż równanie:
cos7x − cos3x + 3√3sin2x = 0
W przedziale (0,π).
14 lut 22:12
14 lut 22:14
ICSP: wzór
cosx − cosy.
14 lut 22:14
Dwite: −2sin5x*sin2x+3√3sin2x = 0
co potem ?
14 lut 22:18
ICSP: sin2x przed nawias.
14 lut 22:20
Dwite: a −2sin5x*sin2x moge normalnie przemnożyć ?
wyjdzie −2sin
210x
2 czy nie da sie tak ?
14 lut 22:25
6latek: Nie
jest odpowiedni wzor na sinx*siny
14 lut 22:27
Mila:
No, nieee!
Zrób, jak radzi ICSP.
14 lut 22:29
PW: Da się, ale to jest humor z zeszytów szkolnych.
Tak samo "da się"
14 lut 22:29
6latek: sin(2x)(−2sin(5x)+3√3)=0
sin(2x)=0 lub −2sin(5x)+3√3=0
dalej Ty
14 lut 22:33
Dwite: jak z −2sin5x wyciągnąć sin2x ?
14 lut 22:33
Dwite: Okej, dzięki !
14 lut 22:34
Mila:
−2sin5x*sin2x+
3√3*sin2x = 0⇔
2sin(2x)*(−2sin(5x)+
3√3)=0
| | 3√3 | |
sin(2x)=0 lub sin(5x)= |
| |
| | 2 | |
dalej sam
14 lut 22:37
Dwite: przy tym sin(5x)=3√32 jak rozpisać?
5x = 3√32 podzielić to przez 5 czy da sie jakoś podnieść do 3 potęgi i usunąć
pierwiastek ?
14 lut 22:42
PW: Czy Ty aby nie wziąłeś się za zbyt trudne zadania? Naukę trzeba zacząć od prostych problemów.
14 lut 22:49
6latek: Dobry wieczor PW .
A moze to student .
14 lut 22:51
PW: Cześć. Nie wierzę.
14 lut 22:52
6latek: czy tam jest naprawde 3√3 ?
14 lut 23:10