matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
mat5:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski w ścianie między krawędziami bocznymi jest równy α. Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami tego ostrosłupa.
8 lut 22:42
Mila:
https://matematykaszkolna.pl/forum/335538.html
8 lut 23:09
Eta:
To jeszcze taki sposób
β
w
β
w
2
wΔBCE cos
=
⇒ cos
2
(
)=
2
a
2
a
2
z tw. cosinusów w ΔABE
w
2
+w
2
−a
2
1
cosα=
⇒ cosα= 1−
⇒
2w
2
2cos
2
(β/2)
2cos
2
(β/2)−1
cosα=
2cos
2
(β/2) −1+1
cosβ
cosα=
cosβ+1
===================
9 lut 00:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick