liczby zespolone
kers02: Mam problem z zadaniem z liczb zespolonych, brzmi: Znajdź wszystkie elementy zbioru
4√(1+2)8.
Zapisz w postaci algebraicznej.
Wiem tyle że bedzie to (1+2i)
2.
widziałem gdzieś że można to zapisać jako: z=
4√(1+2)8
x+yi =
4√(1+2)8 itd ale nie wiem czy to dobra metoda

i czy coś w ogole z tego wyjdzie
7 lut 21:43
7 lut 21:46
kers02: Próbuję ale nie za bardzo rozumiem tego od momentu przekształcenia na ułamek: z/... I
odpowiedzi

Mógłyś trochę wytłumaczyć?
7 lut 22:41
Mila:
Można też tak:
z=4√1+2i)8 /4
z4=(1+2i)8⇔
z4−(1+2i)8=0
[z2−(1+2i)4]*[z2+(1+2i)4]=0⇔
[z−(1+2i)2]*[z+(1+2i)2]*[z2−i2*(1+2i)4]=0
z=(1+2i)2 lub z=−(1+2i)2 lub z=i*(1+2i)2 lub z=−i*(1+2i)2
dokończ
7 lut 22:44
ABC:
z4=(1+2i)8
z4=[(1+2i)2]4
pierwiastki 4 stopnia z 1 to: 1,−1,i,−i
7 lut 22:47
kers02: ABC w jaki sposób do tego doszedłeś?
Ps. nie mozna tego zapisać tak: z=4√(1+2i)8
z = (1+2i)8/4
z = (1+2i)2 ?
7 lut 22:53
Mila:
kers a wzory skróconego mnożenia też nie przemawiają do Ciebie?
To prosty przykład.
22:44
7 lut 23:13