proszę o rozwiązanie
Anna: omów liczbę rozwiązań układu równań
| ⎧ | (a +2)x +3y=m | |
| ⎩ | 2x + (a+1)y =3 | w zależności od parametrów m , a
|
7 lut 09:48
7 lut 09:49
Bleee:
Dla a=0 lub a=2 nieskończenie wiele rozwiązań.
Dla pozostałych przypadków jedno rozwiązanie.
Rozwiązywane w pamięci − − − należy sprawdzić
7 lut 09:54
Anna: jeżeli rozwiązywałam układ metodą wyznaczników to
W = (a+4)(a−1)
W
x = m(a+1) − 9
W
y = 3(a+2)−2m
jeżeli W ≠ 0 to
dalej nie wiem
7 lut 10:03
ICSP: W = (a+4)(a−1)
Jeżeli W ≠ 0 ⇒ a ∊ R \{ −4 ; 1} to układ ma jedno rozwiązanie dla każdego m ∊ R
Pozostają przypadki gdy a = −4 lub też a = 1
Przypadek a = 1
W = 0
W
x = 2m − 9
W
y = 9 − 2m
| | 9 | |
Jeśli Wx = W = Wy = 0 ⇒ m = |
| to układ jest nieoznaczony |
| | 2 | |
Dla pozostałych m układ jest sprzeczny
Pozostaje przypadek gdy a = −4.
7 lut 10:08
Anna: dziękuję
7 lut 10:39
jc: Dla a=−4 mamy
2x−3y=−m
2x−3y=3
Układ jest sprzeczny dla m=≠−3 i nieoznaczony dla m=−3.
7 lut 11:00