pilne
ella : Trójkąt prostokątny ABC o kącie ostrym 60 stopni opisany na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz
pole trójkąta
5 lut 23:22
wredulus_pospolitus:
Zastosuj wzór:
https://matematykaszkolna.pl/strona/542.html
Dołóż do tego informacje co do proporcji boków tego trójkąta (znasz je
dzięki wiedzy o kącie).
I masz będziesz mieć równanie z jedną niewiadomą do wyliczenia
6 lut 00:02
ella : A mógłbyś mi to rozwiązać i wyjaśnić co i jak bo nie kumam tego . Proszę i dziękuję
6 lut 00:16
Eta:

Z własności trójkątów "ekierek" o katach 30
o,60
o,90
o
oznaczenia na rys.
D punkt styczności okręgu wpisanego z przeciwprostokątną
to
P=|DC|*|DB| =r
√3*r(2+
√3)
dla r=5
P= 25(2
√3+3) cm
2
==============
6 lut 00:27
Eta:
2 sposób
Z trójkąta ABC "ekierki" (30
o,60
o,90
o)
|BC|=2a , |AC|=a , |AB|=a
√3
2r= a+a
√3−2a ⇒ a(
√3−1)=10 ⇒ a=5(
√3+1) to a
2= 25*2(2+
√3)
P= 25(2
√3+3) cm
2
==================
6 lut 00:49
ella : Super dziękuję Eta
6 lut 06:14