Pola trapezów
Mavannkas: Mam dwa zadania których nie potrafię rozwiązać proszę o wytłumaczenie.
Zad 1.
W trapezie równoramiennym przekątna długości 15 cm tworzy z jednym z ramion kąt 90 a z drugim
30
oblicz obw i pole
Zad 2.
działka jest trapezem równoramiennym o bokach 50m,20m,50m,80m,
Podzielono ją na dwie części o równych polach płotem równoległym do podstawy. Oblicz długość
płotu
rozdzielającego te części
4 lut 21:18
Janek191:

z.1
4 lut 21:24
wredulus_pospolitus:

z 2
najpierw wyznacz 'h' (trójkąt prostokątny ... tw. pitagorasa)
później oblicz pole działki
później robisz układ równań z niewiadomymi h
1, h
2, x (dwa równania na pola i h
1+h
2 = h)
wyznaczasz 'x'
4 lut 21:27
Janek191:

z.2
h = 40
h
1 + h
2 = 40 ⇒ h
2 = 40 − h
1
P
1 = P
2
itd.
4 lut 21:32
Mavannkas: wreduluspospolitus
Dochodzę do takiego układu
| ⎧ | h1+h2=40 | |
| ⎨ | h2(80+x)=h1(20+y) |
|
| ⎩ | h1(20+y)=2000 | |
Dobrze ułożony?
4 lut 21:35
Mavannkas: Zamist y powinno być x
4 lut 21:40
Janek191:
Do mojego rysunku
P = 0,5*( 80+ 20)*40 = 2000
0,5*( 80 + x)*h1 = 0,5*(x + 20)*(40 − h1)
P1 + P2 = 2000
4 lut 21:45
Mavannkas:

A=5
√3
B=2,5
√3
C=5
√3
H=7,5
Janek myślisz że dobrze to rozwiązałem?
4 lut 21:58
Mavannkas: Niestety nie mogę sobię poradzić z wyliczeniem tego zad 2

wynik dla x mi wyszedł ok. 27 a dla h1 ok. 19 i już teraz widzę że coś źle policzyłem
Bardzo dziękuję za szybką pomoc
4 lut 22:30
Janek191:
x = 10 √34
=========
5 lut 17:48
Janek191:
Rozwiązanie do mojego rysunku:
h = 40
P = 0,5*(80 + 20)*40 = 2000
h
1 + h
2 = 40 ⇒ h
2 = 40 − h
1
oraz
1) 2 P
1 = 2P
2
2) 2 P
1 + 2 P
2 = 2 P
zatem
( 80 + x)*h
1 = (20 + x)*(40 − h
1)
80 h
1 + x h
1 = 800 − 20 h
1 + 40 x − x h
1
1)100 h
1 + 2 x h
1 − 40 x − 800 = 0
oraz
( 80 + x) h
1 + ( 20 + x)*(40 − h
1) = 4000
2) 80 h
1 + x h
1 + 800 − 20 h
1 + 40 x − x h
1 = 4000
Dodajemy stronami 1) i 2)
160 h
1 + 2 x h
1 = 4000 / : 2
80 h
1 + x h
1 = 2000
( 80 + x) *h
1 = 2000
h
1 = U{2000}{ 80 + x)
Wstawiam do 1)
Otrzymujemy
| 2000 | |
| *(50 + x) = 400 +20 x / *( 80 + x) |
| 80 + x | |
100 000 + 2000 x = 32 000 + 400x + 1 600 x + 20 x
2
20 x
2 = 68 000
x
2 = 3400 = 100*34
x = 10
√34
==========
5 lut 18:10
5 lut 18:18
Eta:
| | 80−x | | u | |
Z podobieństwa trójkątów ANE i EM : |
| = |
| |
| | x−20 | | w | |
| | x+20 | | x+80 | | u | | x+20 | |
i z treści zad. |
| *w= |
| *u ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | w | | x+80 | |
| | 80−x | | x+20 | |
to |
| = |
| ⇒ x2−400 = 6400−x2 ⇒ x2=3400 , x>0 |
| | x−20 | | x+80 | |
x=10
√34
===========
i po b
ólu
5 lut 18:31
Janek191:
Eta jak zwykle daje super rozwiązanie
5 lut 18:37
Eta:
Ciekawe co by było ... gdyby to zadanie było typu: "zakoduj wynik''
Metodą
Janka dostałbyś marne 2pkt
i na resztę zadań zabrakło ......... czasu
mamy ... "szast−prast" x= 10
√34≈58,309
|5|8|3| −− zakodowane trzy pierwsze cyfry tego wyniku
5 lut 18:41
ABC:
wytłumaczcie starszemu człowiekowi o co chodzi z tym zakoduj wynik, dlaczego to teraz takie
modne
5 lut 18:44
Eta:
Tam jeszcze poprawiam zapis Δ ANE ∼ΔEMD ( uciekła mi literka D
5 lut 18:44
Eta:
"modne", bo KOD jest na topie


Dla mnie : głupie z najgłupszych !
5 lut 18:49
ABC:
Eta no tak... ja w polityce nie na czasie ,nawet telewizora nie mam
5 lut 18:52
Mavannkas: Eta Janek191
Bardzo wam dziękuję... Siedziałem nad tym dość długo a z racji tego, że staram się sam wszystko
robić i/lub szukać wskazówek w necie co mi nie wyszło tooo wręcz was uwielbiam za pomoc
takiemu łamadze jak ja
5 lut 19:14
Eta:
Ucz się ucz..... nauka, to potęgi klucz
5 lut 19:17
5 lut 19:31