.
sylwiaczek: rozwiaz rownanie
b) sinx−sin2x−sin3x=0
c) sin4x−cos6x=cos2x
e) cos5x+sin6x=cos3x−sin2x
f) sin8x−cos2x=cos8x−sin2x
dałam tyle przykladow nie dlatego ze czekam na gotowce tylko tych nie moge wcale ruszyc..
4 lut 17:37
4 lut 17:38
sylwiaczek: znam te wzory, nawet probowalam zastosowac!

ale nic nie wyszlo...
4 lut 17:51
ICSP: sinx − sin3x = ?
4 lut 17:54
sylwiaczek: | | x+3x | | x−3x | |
2cos |
| sin |
| = 2cos2x sin(−x) |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 18:02
Janek191:
sin ( − x) = − sin x
4 lut 18:03
ICSP: sin2x = 2sinxcosx ,
sin(−x) = −sin(x)
i wyciągasz 2sin(x) przed nawias.
4 lut 18:04
Janek191:
b) Pomnóż to równanie najpierw przez ( − 1)
4 lut 18:06