zadanie
xxx: Dwa samochody jadace ze stałymi predkosciami wyruszyły jednoczesnie z miast odległych o 210
km. W chwili mijania pierwszemu z nich zostały jeszcze 2 godziny jazdy, drugiemu zas 67,5
minuty. Oblicz predkosc kazdego z samochodów.
4 lut 15:49
4 lut 18:38
Niby matfiz: W momencie, gdy samochody się mijały jechały już t czasu
Miejsce ich spotkania dzieli trasę między miastami czyli 210km na dwa odcinki, czyli x i y
¤−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−¤ ważne:67,5
min to 1,125h
x spotkanie y
Jadą ze stałą prędkością, więc
V1= ×/t = y/2 ⇒ x=yt/2
V2= x/1,125 = y/t ⇒x=1,125y/t
yt/2=1,125y/t | ÷y
t2= 2,25
t=1,5
V1=210/2+1,5 =60
V2=210/1,125+1,5= 80
4 lut 18:42
Eta:
A co niby innego?.... ja podałam
4 lut 18:44