funkcja wymierna
Linlianna: Dwa samochody jadace ze stałymi predkosciami wyruszyły jednoczesnie z miast odległych o 210 km.
W chwili mijania pierwszemu z nich zostały jeszcze 2 godziny jazdy, drugiemu zas 67,5 minuty.
Oblicz
predkosc kazdego z samochodów.
31 sty 14:04
ABC: myślałem że tego typu zadania wyginęły jak dinozaury jakieś 40−50 lat temu , możesz powiedzieć
kto ci dał to do zrobienia?
31 sty 14:43
Eta:
| | vA | | 9 | |
Na drodze AS : vA*t=vB *98⇒ |
| = |
| |
| | vB | | 8t | |
| | vA | | t | |
Na drodze BS : vA*2=vB*t ⇒ |
| = |
| |
| | vB | | 2 | |
| | 9 | | t | | 9 | |
zatem |
| = |
| ⇒ t2= |
| ⇒ t=1,5h t>0 |
| | 8t | | 2 | | 4 | |
| | 9 | | 3 | | 21 | |
to tA= 2+1,5=3,5h , tB= |
| + |
| = |
| h |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 210 | | 210 | |
vA= |
| = 60km/h ,vB= |
| = 80km/h |
| | 3,5 | | 21/8 | |
================================
31 sty 16:11