Znaleźć takie liczby zespolone z, że (z + 1)^2 = 1 + i.
Pitrea: Znaleźć takie liczby zespolone z, że (z + 1)2 = 1 + i.
1 lut 13:02
Pitrea:
1 lut 13:03
Pitrea: Nie mam pomysłu jak się za to zabrać

. Ktoś ma jakieś wskazówki chcoaiż
1 lut 13:04
jc: Poszukaj najpierw liczb, których kwadrat daje 1+i, a potem odejmij jeden.
Albo sprawdź ile wynosi kwadrat liczby
1 lut 13:14
Pitrea: No ok, spróbuje
1 lut 13:22
Pitrea: to mi wyszło z=√1+√2 + 1/2{1+√2} i z = −√1+√2 − 1/2{1+√2}
1 lut 13:50
Pitrea: Bez odejmowania jesxze
1 lut 13:51
Pitrea: Ale to nie powinienem dodać jeden?
1 lut 13:52
jc: No to ile wynosi kwadrat?
1 lut 14:24
Pitrea: Kwadrat tej pierwszej wyniesie (3+2*√2)/2+2*√2
1 lut 14:47
Pitrea: A nie pomyliłem się
1 lut 14:48
Pitrea: W pierwszej mi wyszło (17+12√2)/4+4√2
1 lut 14:52
Pitrea: a w drugiej to samo tylko minus przed
1 lut 14:54
jc: Podnieś do kwadratu ułamek z godziny 13:50.
Tam jest tylko jeden ułamek, więc nie bardzo wiem, o czym piszesz.
1 lut 16:23
1 lut 16:54
Pitrea: z2=1+i
z=a+bi
(a+bi)2=1+i
i z tego mi wyszło a=(1 +√2)/2 v a =−(1 +√2)/2
z= √(1+√2)/2 + 1/√(1+√2)/2 v z= −√(1+√2)/2 − 1/√(1+√2)/2
i to pierwsze jak podniosłem do kwadratu wyniosło (6√2+10)/2+√2
1 lut 17:00
Pitrea: Okej , dzięki . Właśnie widzę że zapomniałem o 2
1 lut 17:06