odległości,równania,liczby zespolone
Jan: Błagam o pomoc w rozwiązaniu tych zadań(lub jakiego kol wiek)!
1. Znajdź takie liczby zespolone (z+1)2 = 1+ i
2. Rozłóż na czynniki wielomian w(x)=(x2+2x+1)2 +1
3. Znajdź takie liczby zespolone że z2=3+4i
4. Oblicz odległość punktu A(2,5) od okręgu o równaniu x2+ y2+6x−2x+6=0
5. Znajdź równanie stycznej do paraboli o równaniu y2−x=0 przechodzącej przez punkt A(1,1)
30 sty 20:40
Adamm:
2. w(x) = (x+1)
4+1 = 0
| | 1+i | | 1+i | |
x+1 = ± |
| , x+1 = ±i |
| |
| | √2 | | √2 | |
30 sty 20:43
Mila:
3)
z2=3+4i
z2=(2+i)2⇔
z=2+i lub z=2−i
30 sty 20:56
Mila:

Oblicz odległość punktu A(2,5) od okręgu o równaniu x
2+ y
2+6x−2y+6=0
x
2+ y
2+6x−2y+6=0⇔(x+3)
2−9+(y−1)
2−1+6=0
(x+3)
2+(y−1)
2=4
r=2, S=(−3,1)
d=|AS|−r
d=
√52+42−2
d=√41−2
[N============]]
30 sty 21:12
Mila:

5.
Znajdź równanie stycznej do paraboli o równaniu y
2−x=0 przechodzącej przez punkt A(1,1)
F(x,y)=y
2−x
F
x=−1
F
y=2y
Styczna :
F(1)*(x−x0)+Fy(1)*(y−y0)=0
⇔
s: −1*(x−1)+2*(y−1)=0
2y−2=x−1
2y=x+1
=============
30 sty 21:20
Jan: Trochę nie rozumiem skad sie wzielo Fx=−1 i Fy=2y
30 sty 21:26
Mila:
1. Znajdź takie liczby zespolone (z+1)
2 = 1+ i
z+1=
√1+i
z=−1+
√1+i
v=
√1+i ⇔v
2=1+i
v=x+iy, x,y∊R
(x+iy)
2=1+i
x
2+2xy i−y
2=1+i
(x
2−y
2)=1
2xy=1
4x
4−1=4x
2
4x
4−4x
2−1=0
x
2=t, t>0
4t
2−4t−1=0
Δ=16+16=32
| | 4−4√2 | | 4+4√2 | | 1+√2 | |
t= |
| <0 lub t= |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
| | √1+√2 | | √1+√2 | |
x= |
| lub x=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | 2√2 | | 2√2 | |
y= |
| lub y=− |
| |
| | 1+√2 | | 1+√2 | |
| | √1+√2 | | 2√2 | |
z=−1+ |
| + |
| *i |
| | √2 | | 1+√2 | |
lub
| | √1+√2 | | 2√2 | |
z=−1− |
| − |
| *i |
| | √2 | | 1+√2 | |
============================
Posprawdzaj obliczenia.
30 sty 21:35
PW: Trochę inaczej:
(1+i)=(
√2(cos(22,5°)+isin(22,5°))
2,
a więc
(z+1)
2=(
√2(cos(22,5°)+isin(22,5°))
2,
skąd
z+1=
√2(cos(22,5°)+isin(22,5°)) lub z+1=−
√2(cos(22,5°)+isin(22,5°)),
wystarczy sprawdzić ile wynoszą kosinus i sinus kąta 22,5°.
30 sty 21:54
PW: Korekta: powinno być 4√2 zamiast √2.
30 sty 21:57
Mila:
Nie miałeś pochodnych funkcji dwóch zmiennych ?
Pochodne względem x i względem y
F(x,y)=y2−x
Fx=−1 zmienną y traktujesz jak stałą
Fy=2y, zmienną x traktujesz jak stałą
Wzór poprawiam, bo tam stawiłam już współrzędne punktu A=(1,1)
A(x0,y0)∊wykresu y2−x=0
Fx(x0)*(x−x0)+Fy(y0)*(y−y0)=0
30 sty 22:25