matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
Kamilos:
Korzystając z dowolnej metody całkowania obliczyć całkę nieoznaczoną (x + 9) / (x
2
− 9). Prosze o wyjasnienie krok po kroku owej metody.
31 sty 13:43
Adamm:
x+9
A
B
=
+
x
2
−9
x+3
x−3
x+9 = A(x−3)+B(x+3) x = 3, to 12 = 6B ⇒ B = 2 x = −3, to 6 = −6A ⇒ A = −1
x+9
−1
2
=
+
x
2
−9
x+3
x−3
x+9
−1
2
∫
dx = ∫ (
+
)dx = −ln|x+3|+2ln|x−3|+C
x
2
−9
x+3
x−3
31 sty 13:51
Mariusz:
Tutaj miałeś to samo
https://matematykaszkolna.pl/forum/385231.html
31 sty 13:57
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick