Korzystając z dowolnej metody całkowania obliczyć całkę nieoznaczoną
Kamilos: Korzystając z dowolnej metody całkowania obliczyć całkę nieoznaczoną
f x+9x2−9 dx
30 sty 17:10
Kamilos: (x+9) / ( x2−9) dx
30 sty 17:11
ABC:
rozbij na dwie całki , w pierwszej licznik będzie pochodną mianownika, a druga rozkład na
ułamki proste:
| | 2x | | dx | |
∫ |
| dx oraz ∫ |
| takie całki pomocnicze wylicz |
| | x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
30 sty 17:19
Mariusz:
A nie lepiej skrócić licznik i mianownik ?
30 sty 23:08
Mariusz:
a nie tam jest dziewiątka i aby skrócić trzeba rozbić na sumę całek co niewiele daje
30 sty 23:11
ABC:
no niestety
30 sty 23:14
Mariusz:
x+9=x+3+6
x+9=(x+3)+(x+3)−(x−3)
x+9=2(x+3)−(x−3)
i teraz można skracać
30 sty 23:14