Planimetria
vedkav: Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60. Odległość punktu przecięcia przekątnych równoległoboku od
jego boków są równe odpowiednio 2 i 1. Oblicz:
a) pole równoległoboku
b)długości jego przekątnych
Proszę o pomoc
30 sty 09:40
Tadeusz:
jeśli krótszy bok oznaczę jako a to dłuższy 2a (dlaczego

)
| | a√3 | |
a jednocześnie |
| =2 dalej to już sam złowisz  |
| | 2 | |
30 sty 11:38
30 sty 12:19
Wiem:
Po prostu widzisz;
Skoro powyższe zadanie było już przez naszego drogiego Kitajewa podane i
optymalnie rozwiązane(co powinien natychmiast zauważyć sd vel sa vel Bolek−
ale jakoś nie zauważa) to po co jeszcze raz podawać takie samo rozwiązanie?
Chyba żeby podać rozwiązanie alternatywne(nieco trudniejsze);
α
1+β
1=60
o
______________
α
2+β
2=120
o
_______________
D−duża przekątna,d−mała przekątna,
i rozwiąż
30 sty 14:40