planimetria, rownoleglobok
ytyrku: kąt ostry równoległoboku jest równy 60 stopni.odległości punktu przecięcia przekątnych
równoległoboku od jego boków są odpowiednio równe 2 i 1 oblicz
a) pole równoległoboku
b)długość jego przekątnych
pole policzyłem, ale mam problem z przekątnymi
prosze o pomoc
26 paź 12:54
ytyrku: ponawiam pytanie
26 paź 13:22
michał:
26 paź 16:13
michał: dołączam sie do pytania
26 paź 16:14
ytyrku: naprawdę nikt nic?
26 paź 21:08
Eta:

h
a=2 , h
b=4
| ha | | hb | |
| =sin60o ⇒ b=..... i |
| =sin60o ⇒ a=... |
| b | | a | |
|BD|=e , |AC|=f
z tw. kosinusów w trójkącie ABD
e
2= a
2+b
2−2ab*cos60
o ⇒ e=............
f
2=a
2+b
2−2ab*cos120
o ⇒ f=....
teraz obliczaj ...........
26 paź 21:35
Paulina: wszystko wyszło, dziekuje za pomoc
26 paź 21:46
ytyrku: mi również, dzieki
26 paź 21:54
Eta:
Na zdrowie
26 paź 21:57