Oblicz objętość
XYZ: Podstawa ostrosłupa jest romb o przekątnych długości 5dm i 6dm. Jedna z krawędzi bocznych jest
prostopadła do płaszczyzny podstawy i ma długość 7 dm. Oblicz objętość ostroslupa.
29 sty 19:34
mat: Ile wynosi pole rombu?
29 sty 19:36
29 sty 19:36
XYZ: Pole 15 cm2 ale coś mi nie chce wyjść objętość bo z pierwiastkami mam problem z wysokością
29 sty 19:39
mat: wysokość = 7

(skoro krawędź jest prostopadła do podstawy)
29 sty 19:40
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp* h = |
| * 15 cm2 *70 cm = 350 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 19:41
Janek191:
Źle wpisałem dane
29 sty 19:42
Janek191:
| | 1 | |
V = |
| *15 dm2* 7 dm = 35 dm3 |
| | 3 | |
29 sty 19:43
XYZ: Dzięki wielkie ☺️
29 sty 19:43