Równania rozwiąż
pasha: Rozwiąż równania − prosze o sprawdzenie i czy mozna cos tu jeszcze wiecej zrobic:
a) (x2 − 10)3 − 125 = 0
x6− 103 − 125 = 0
x6 − 1000−125=0 x= 6√1125
b)2(x4 − 17 ) +1 = 17
2x4 − 68 + 1=17
2x4 = 17+67
2x4 = 84
x4 = 42
x+ 4√42
29 sty 10:59
Satan: Oj ktoś nie uważał na zajęciach.
125 = 5*5*5
(x2 − 10)3 − 125 = 0
(x2 − 10)3 = 125
x2 − 10 = 5
x2 = 15
|x| = √15
x = √15 lub x = −√15
Zawsze mając pierwiastek stopnia parzystego otrzymujesz dwa rozwiązania równania. Bo x2 = 1,
to x = 1 lub x= −1, ponieważ (−1)2 = 1 i 12 = 1.
Drugie − mnożenie.
2(x4 − 17) + 1 = 17
2x4 − 34 + 1 = 17
2x4 = 17 − 1 + 34
2x4 = 50
x4 = 25
|x| = 4√25
x = 4√25 lub x = −4√25
29 sty 11:13
29 sty 11:17
pasha: dziekuje
29 sty 11:52