mam problem z tym zadaniem
unek: W trójkącie ABCunkt a1 należy do boku CB i ICA1I=1/7ICBI, punkt C1nalezy do boku AB i
IAC1I=1/5AB, punkt A2 nalezy do odcinka A1B i IA1A2I=1/3IA1BI Wiadomo,ze pole trójkata C1BA2
jest rówe 16cm2. Oblicz pole trójkąta ABC
27 sty 16:11
Bleee:
Milus.... Kasuj to szybko. Zadanie z konkursu który sama wczoraj podsylalas tutaj
27 sty 17:45
27 sty 17:46
Mila:
To zadania przygotowawcze do zajęć, niech się siódmoklasiści uczą,
to i tak jest trudne dla nich.
27 sty 17:55
ika: Nam pytanie, czy A2 wypada na pewno na środku tego trójkąta, X stanowi 1/7AB a A1A2 TO 1/3 Z
A1B Inną metodą pole wyszło mi 35cm2, więc nie wiem gdzie jest błąd?
27 sty 18:14
Eta:
P=35
=======
27 sty 20:37
ika: Nie rozumiem właśnie tego,że a2 wypada na środku CB. Moim tokiem CB ma 7 jednostek, połowa to
3,5 jednostki, A1 znajduje się na 1 jednostce CB a A1A2 stanowi 1/3 z 6 pozostałychA1B czyli 2
jednostki→ A2 wypada na 3 jednostce CB.
27 sty 20:46
Mila:
Zgadza się , pomyliłam się. Poprawić obliczenia, czy już wszystko jasne?
27 sty 20:49
Eta:
| 16 | | 8x | |
| = |
| ⇒ P(C1A2C)=12 |
| P(C1A2C) | | 6x | |
to
P(ABC)=35 cm
2
=============
27 sty 20:56
ika: Podzieliłam C1A2B na cztery(4y) równe trójkąciki i uzyskałam pole każdego 4cm2 a zatem pole
5tego trójkąta AA2C1 wynosi 4cm2 razem trójkąt aa2b ma 20cm2 podzieliłam trójkat AA2B na dwie
części (z pozostały2/3 )wyszło mi 10cm2 każda, zatem trójkąt AA1A2 też ma 10cm bo to 1,3 CZyli
trojkąt AA1B ma pole 30cm2 i ten trójkąt podzieliłam na 6 małych trojkżątów na podstawie a1b
wyszło mi 5cn każdy. Zatem trójkąt ACA1 ma pole 5cm2 jak pozostałe z podstawy CB Suma 16cm2
+4cm2+10cm2+5cm2=35cm2pole
27 sty 21:01
Mila:
Eto Ika jest z VII klasy.
27 sty 21:01
Eta:
Mój Filip jest w VI i tak rozwiązuje takie zadania

Takie zadanie może być na maturze ( nawet rozszerzonej) i.... ciekawe czy byłby problem
27 sty 21:11
ika: Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Przygotowuję się do konkursu i wszelkie wskazówki są dla
mnie niezwykle cenne

Dzięki temu,że pojawiły się wątpliwości lepiej przyswoiłam zadanie i
poznaję inne niezwykłe sposoby rozwiązania..
27 sty 21:12
Eta: Powodzenia
27 sty 21:13
Mila:
Dobrze, że analizujesz podane rozwiązania, tak należy pracować
27 sty 21:25
ika: Bardzo fajne rozwiązanie z wykorzystaniem proporcji, tylko dlaczego rozszerzył się ten ułamek
8x/6x? gdy podstawiłam po prostu 4x/3x również wynik wyszedł ok, bo generalnie to ten sam
ułamek, dlaczego trzeba rozszerzać?
27 sty 21:43
Mila:

Teraz dobry rysunek.
Tu masz rozwiązanie jak dla mojej wnuczki z VI klasy.
| | 1 | |
1) PΔA1A2C1= |
| *PΔC1BA2=8 |
| | 2 | |
2) P
ΔC1BA1=8+16=24
P
C1A1C jest 6 razy mniejsze niż pole ΔC
1BA
1
24:6=4
P
C1A1C=4
3)
4)
P
ΔABC=28+7=35
==================
27 sty 21:55
ika: Serdecznie dziękuję za jeszcze inny ciekawy sposób rozwiązania, chyba najbardziej do mnie
przemawia
27 sty 22:03