Rozłóż wielomian czynniki.
marti: Rozłóż wielomian czynniki.
W(x)=x3+42−7x−10
Bardzo proszę o pomoc w tym przykładzie, bez używania schematu hornera. Proszę o rozwiązanie i
ewentualne wytłumaczenie.
26 sty 16:49
PW: Miało być 4x2?
26 sty 16:59
Jerzy:
Zauważ,że x = 2 jest pierwiastkiem.
26 sty 17:00
gg:
Napisz porządnie wielomian.
26 sty 17:00
marti: W(x)=x3+4x2−7x−10
26 sty 17:12
grzest:
Szukaj miejsc zerowych wśród podzielników wyrazu wolnego.
x3+4x2−7x−10 = (x+1)(x−2)(x+5).
26 sty 17:12
marti: dzięki !
26 sty 17:20
marti: A czy w przypadku wielomianu W(x)= x4+4x3+x2−8x−6 również miejscami zerowymi będą
dzielniki wyrazu wolnego?
26 sty 17:24
marti: oraz skąd wiadomo czy + czy − w nawiasie
26 sty 17:26
26 sty 17:31
kik: 3x3 − 6x2 + 4x − 18 błagam niech ktoś mi pomoze zrobic ten przykład
26 sty 17:31
kik: moze ktos rozpisac ten przyklads?
26 sty 17:36
Jerzy:
Szukaj pierwiastków wśród podzelników 18
26 sty 17:40
grzest:
W(x)= x
4+4x
3+x
2−8x−6.
Podzielniki wyrazu wolnego: ±1, ±2, ±3, ±6.
Mamy W(−1)=W(−3)=0.
Na podstawie tw. Bezut'a wiemy, że W(x) dzieli się przez x+1 i przez x+3. Po podzieleniu
otrzymamy wielomian 2 stopnia, który rozkładamy w sposób znany ze szkoły.
Niestety, wielomian W(x) = 3x
3 − 6x
2 + 4x −18 nie ma pierwiastków wymiernych, nie da się
rozłożyć w ten sposób.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=3x%5E3+%E2%88%92+6x%5E2+%2B+4x+%E2%88%9218%3D0
26 sty 17:51
kik: haloooooooooooooo
26 sty 17:51
kik: dzięki wielkie!
26 sty 17:53
kik: czyli co napisac? ze nie ma pierwiuastków i nic nie liczyć?
26 sty 17:53
kik: 
26 sty 17:55
26 sty 17:57
kik: nie kumam nic
26 sty 17:57
kik: 3x3 − 6x2 + 4x − 18=
26 sty 17:58
kik: napisałbys co mam napisac po znaku ,,równa się,,?
26 sty 17:59
Mariusz:
W(2)=−10
W(3)=21
x
4+4x
3+x
2−8x−6=0
(x
4+4x
3)−(−x
2+8x+6)=0;
(x
4+4x
3+4x
2)−(3x
2+8x+6)=0
(x
2+2x)
2−(3x
2+8x+6)=0
| | y | | y2 | |
(x2+2x+ |
| )2−((y+3)x2+(2y+8)x+ |
| +6)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2+24)(y+3)−(2y+8)
2=0
y
3+3y
2+24y+72−4y
2−32y−64=0
y
3−y
2−8y+8=0
y
2(y−1)−8(y−1)=0
(y−1)(y
2−8)=0
| | 1 | | 25 | |
(x2+2x+ |
| )2−(4x2+10x+ |
| )2 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
(x2+2x+ |
| )2−(2x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
((x2+2x+ |
| )−(2x+ |
| ))((x2+2x+ |
| )+(2x+ |
| )) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2−2)(x
2+4x+3)=0
(x−
√2)(x+
√2)(x+1)(x+3)=0
26 sty 18:00
kik: 3x3 − 6x2 + 4x − 18= ?
26 sty 18:02
kik: 3
3 − 6
2 + 4x − 18 =
26 sty 18:02
kik: przy potędze 3 i potedze 2 powinien byc ,,x,, jak cos
26 sty 18:03
Mariusz:
Nie potrzeba wzorów Cardano wystarczą wzory skróconego mnożenia
3x
3 − 6x
2 + 4x −18=0
| | 2 | | 4 | | 8 | |
3(x− |
| )3=3(x3−2x2+ |
| x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 8 | |
3(x− |
| )3=3x3−6x2+4x− |
| |
| | 3 | | 9 | |
i mamy różnicę dwóch sześcianów
26 sty 18:10
kik: halo
26 sty 18:39
kik: gdzie tam sa wykorzystane wzory skroconego mnozenia nie kumam
26 sty 18:44
26 sty 18:49
Mariusz:
Najpierw wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy
a później na różnicę sześcianów
Jakie wzory skróconego mnożenia mieliście ?
26 sty 18:54
kik: czemmu na szescian sumy jak tam jest do potegi trzeciej i do potegi drugiej
26 sty 18:57
kik: wszystkie
26 sty 18:57
Mila:
| | 4 | |
w(x)=3x3 − 6x2 + 4x − 18=3*(x3−2x2+ |
| x−6) |
| | 3 | |
w(x) nie pierwiastków wymiernych
Podstawienie: ( patrz wzory Cardano)
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
(y+ |
| )3−2*(y+ |
| )2+ |
| *(y+ |
| )−6=0 Tu masz wzory skróconego mnożenia . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
po wykonaniu działań:
I jest jak u Mariusza
26 sty 19:08
Mariusz:
We wpisie z 26 sty 2019 18:10
rozwinąłem ci sześcian sumy i okazało się że wszystkie współczynniki przy zmiennej x
w sześcianie sumy oraz w wielomianie trzeciego stopnia są takie same
więc wielomian łatwo zapisać w postaci różnicy dwóch sześcianów
26 sty 19:19