Wyznacz styczną do krzywej w punkcie
Karolina: Wyznacz styczną do krzywej x3+x−y3−y=0 w punkcie (2,2).
Szukałam jakiegoś wzoru na to ale niczego nie znalazłam , są tylko dla fukncji jednej zmiennej.
26 sty 16:07
jc: x3−y3+x−y=(x−y)(x2+xy+y2+1)=0
Wyrażenie w drugim nawiasie jest dodatnie.
Ta krzywa to prosta x=y.
26 sty 16:18
Karolina: Fajnie, ale mnie interesowało by ogólne rozwiązanie zadań tego typu a nie konkretnego przypadku
bo będę miała kolejny przykład i dalej go nie zrobię.
26 sty 16:33
26 sty 16:36
Karolina: Bingo, o to chodziło. Dzieki.
26 sty 16:39