wyznaczyć równanie stycznej do wykresu funkcji uwikłanej
Ka: wyznaczyć równanie stycznej do wykresu funkcji uwikłanej określonej równaniem
F(x,y)=3x2−2xy+y2 −2x−3y+4=0
w punkcie (x0, y0)=(2,3)
z góry dziękuję za pomoc!
19 sty 18:05
Mila:
Na pewno masz wzór w notatkach z wykładu.
Styczna do krzywej w P(x0,y0)∊krzywej
sprawdzamy, czy P=(2,3) leży na krzywej
F(2,3)=3*4−2*2*3+9−2*2−3*3+4=0,
Fx(x,y)=6x−2y−2
Fx(2,3)=6*2−2*3−2=4
Fy(x,y)=−2x+2y−3
Fy(2,3)=−2*2+2*3−3=−1
Styczna:
Fx(2,3)(x−x0)+Fy(2,3)*(y−y0)=0⇔
4*(x−2)−1*(y−3)=0
=================
19 sty 20:41
122: witam, a jak wyznaczyc rysunek podanego wykresu funkcji uwikłanej?
19 sty 22:04
Mila:
Przekształcić do postaci kanonicznej równanie:
3x2−2xy+y2 −2x−3y+4=0
to będzie elipsa, trochę skomplikowane rachunki.
Jeśli nie musisz , to zostaw tylko obliczenia, które podałam.
19 sty 22:21
122: okej, dziękuje
19 sty 23:25