Wielomiany
xxxx: Wielomiany
Przedstaw wielomian "w" jako iloczyn dwóch trojmianow kwadratowych o wspolczynnikach
całkowitych:
a) w(x) = x4 + 2x3 + x2 − 1
Na stronie widzialem rozwiazanie, tylko nie wiem czego te trojmiany sa rozpisane tak a nie
inaczej. Poprosze o wytlumaczenie.
25 sty 21:11
ABC:
takie było rozwiązanie?
x4+2x3+x2−1=x2(x2+2x+1)−1=x2(x+1)2−1=(x(x+1))2−12=(x(x+1)−1)(x(x+1)+1)
25 sty 21:18
25 sty 21:19
xxxx: nie wiem*
25 sty 21:20
ABC: tam jest inaczej niż ja zrobiłem, tam jest metoda przewidywań, a ja zauważyłem wzory
skróconego mnożenia
25 sty 21:22
PW: One nie są "rozpisane", lecz rozłożone na czynniki. Co to za słowo−wytrych? Widzę tendencję −
każdą czynność zmierzającą do rozwiązania określa się jako "rozpisywanie".
25 sty 21:23
xxxx: @ABC
czyli twoje rozwiazanie jest poprawne? mozesz mi wytlumaczyc ten moment: (x(x+1))2 − 12 ?
25 sty 21:25
ABC:
korzystam ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
25 sty 21:30
xxxx: dobra, wszystko juz jasne. dziekuje
25 sty 21:33