Przedstaw wielomian W jako iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o współczynnika
Maciek: Witam. Mam problem z zadaniem.
Przedstaw wielomian W jako iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o współczynnikach całkowitych.
a) w(x) = x4 + 2x3 + x2 − 1
17 wrz 19:17
Maciek: Już obliczyłem, tylko proszę o sprawdzenie czy dobrze. Może komuś się przyda, bo szukałem w
google to nigdzie nie było tego zadania.
Skoro jest x4 i 1, to wiadomo, że oba trójmiany musza mieć współczynnik 1 przy a, i −1 i 1
przy c
Nie wiadomo tylko co powinno stać przy b w obu trójmianach
Czyli
W(x)=(x2+ax+1)(x2+bx−1)
W(x)=x4+bx3−x2+ax3+abx−ax+x2+bx−1
W(x)=x4+(a+b)x3+(ab−a+b)x−1
Układ równań:
a+b=2
ab−a+b=1
Po obliczeniu wychodzi, że a=1 i b=1 lub a=−1 i b=3
W(x)=(x2+x+1)(x2+x−1)
W(x)=(x2−x+1)(x2+3x−1)
17 wrz 20:13
Mila:
Metoda dobra, masz pomyłkę w wymnożeniu.
w(x) = x4 + 2x3 + x2 − 1
(x2+ax+1)*(x2+bx−1)=x4+x3*(a+b)+abx2+x*(b−a)−1
b−a=0⇔a=b
ab=1⇔a2=1 stąd
a=1 lub a=−1
a+b=2
dla a=1 i b=1 a+b=2 zgodność
dla a=−1 i b=−1 a+b≠2
odp.
a=b=1
x4 + 2x3 + x2 − 1=(x2+x+1)*(x2+x−1)
17 wrz 21:20
Maciek: Dzięki
17 wrz 21:49
Mila:
17 wrz 21:59
Adam: a+b=2
ab−a+b=1 skąd tu się wzięło 2 i 1
16 paź 17:10
Piotr: a+b=2, więc a=1 i b=1, jeżeli a,b≠0
ab+−a+b=1
1*1−1+1=1−1+1=0+1=1
11 lis 15:51