Znajdź miejsca zerowe funkcji
Ania: Jak znaleźć miejsca zerowe funkcji f(x)=−6x3+69x2−84x−60 ?
21 sty 16:17
ite:
−6x
3+69x
2−84x−60=0 // : (−3)
2x
3−23x
2+28x+20=0
| | p | |
i pierwiastków wymiernych (jeśli takie są) można szukać wśród wyrażeń |
| , |
| | q | |
gdzie p− dzielniki 20, q − dzielniki 2 →
121
21 sty 16:38
ite: Podany sposób na poziomie szkoły średniej, inne możliwości (też szk.średnia) na pewno
opisze Mariusz
21 sty 16:41
ABC:
nie wiem czy dzisiejsza szkoła średnia da radę sposobem Mariusza

zaczyna się to tak :
| | 23 | |
dzieląc przez 2 i podstawiając y=x− |
| sprowadzamy do równania |
| | 6 | |
| | 361 | | 5291 | |
y3− |
| y− |
| =0 , które nie zawiera wyrazu z drugą potęgą |
| | 12 | | 108 | |
21 sty 19:53