wektory trapez dowód
anon6475: stosując działania na wektorach uzasadnij,
że odcinek łączący środki przekątnych dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw
i jego długość jest równa połowie różnicy długości podstaw.
20 sty 20:50
20 sty 20:56
anon6475: to nie to, tam sa inne zalozenia i co innego trzeba udowodnic
21 sty 19:02
mat: ale może to być jakąś wskazówką, jak sie rozwiązuje tego typu zadania
21 sty 19:04
Eta:

Pisz strzałki przy wektorach
→NM=MA+AB+BN i →NM=MC+CD+DN= −MA−CD−BN
Dodając stronami
2NM= AB−CD
| | AB−CD | |
MN= |
| i MN ⊂EF a EF∥AB ( z poprzedniego dowodu w linku który podałam |
| | 2 | |
21 sty 20:40