Geometria analityczna.
cardi bardi : Na prostej k o równaniu 4x−y−2=0 wyznacz punkt C tak, aby pole trójkąta ABC, gdzie A=(5, −1),
B=(1,3) było równe 8.
19 sty 19:46
19 sty 19:58
cardi bardi : Wyznaczyłem punkt C jako (x
c, 4x
c −2), po czym podstawiłem do wzoru na pole trójkąta kiedy
| | 1 | | 1 | |
mamy współrzędne 3 boków (jest w tablicach). Wyszło mi xc= |
| lub xc= 3 |
| . Co |
| | 2 | | 6 | |
robię źle?
19 sty 20:24
Mila:

k: 4x−y−2=0⇔y=4x−2
A=(5, −1), B=(1,3)
AB
→=[−4,4]
C=(x,4x−2)
AC
→=[x−5,4x−2+1]=[x−5,4x−1]
x−5 4x−1
−4 4
W=4*(x−5)+4*(4x−1)=4x−20+16x−4
|10x−12|=8 /: 2
|5x−6|=4
5x−6=4 lub 5x−6=−4
| | 2 | | 2 | |
C1=(2, 6) lub C2=( |
| ,− |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
19 sty 20:25
Eta:
Wiedziałam ,że Mila nie wytrzyma i poda gotowca !
19 sty 20:25
cardi bardi : Dziękuję <3 Mnie również wyszło, po prostu błąd rachunkowy.
19 sty 20:39
Eta:
I tak trzymaj

wniosek : zawsze sprawdzaj po dwa razy obliczenia
19 sty 20:44