matematykaszkolna.pl
Twierdzenie Darboux Pablo Escobar:v: Czy mógłby ktoś mi pomóc z tym zadaniem? Z góry dziękuję.emotka Domyślam się tyle, że jeśli Wrocław to pkt startowy, Bydgoszcz środkowy, a Gdańsk końcowy, to pewnie będzie coś z jakąś krzywą rosnąco−spadkową. "Uzasadnić, że jeżeli we Wrocławiu i Gdańsku jest temperatura 20o C, a w Bydgoszczy temperatura 25o C, to jadąc z Wrocławia do Gdańska przez Bydgoszcz co najmniej dwukrotnie będziemy w miejscach, w których panuje temperatura 22o C."
17 sty 17:17
17 sty 17:20
Pablo Escobar:v: Nadal nie za bardzo rozumiem. Tamto w miarę zrozumiałem, tyle że tam jest jakby jeden przedział 0−10 i te 8 się w nim zawiera, a tutaj mam tak jakby przedział 20−25−20. Nie wiem jak to rozpisać : /
17 sty 17:50
Bleee: Masz dwie drogi.... Wrocław − Bydgosc (i tu minimu raz masz 22) oraz Bydgoszcz − Gdańsk (i tutaj drugi raz)
17 sty 17:55
Jerzy: Narysuj trzy poziome linie.Najniższa to 20 , środkowa 22, najwyższa 25.Połóż długopis na linii 20. Teraz nieodrywając go od papieru idąc w prawo dojdź do lini 25 i wróć do linii 20.Ile razy przeciąłeś Linię 22 ?
17 sty 17:56
Jerzy: Nieodrywanie długopisu oznacza,że funkcj,której fragment wykresu narysowałeś,jest ciągła.
17 sty 17:59
Pablo Escobar:v: @Jerzy rozumiem, że te przecięcia to "dwukrotne miejsce" z polecenia, tylko chodzi o to, że ja nie wiem jak mam zapisać rozwiązanie tego zadania na kartce. Głupio tak powiedzieć nauczycielce, żeby położyła długopis na jednej z trzech linii itd.
17 sty 18:10
Bleee: To ci napisałem... Dzielisz drogę na dwie i w każdej korzystasz z tw. D i po krzyku.
17 sty 18:12
Pablo Escobar:v: Ok. Po prostu myślałem, że w takim twierdzeniu trzeba to zrobić w jednej "linijce". Dzięki
17 sty 18:17