Własność Darboux
Andrzej: Cześć.
Mam do zrobienia zadanko z własności Darboux i chciałem się dowiedzieć, czy w miarę to
zrozumiałem i dobrze zapisałem rozwiązanie.
Oto treść zadania:
"Uzasadnić, że jeżeli na dolnej stacji wyciągu jest bezwietrznie, a na górnej stacji wieje
wiatr z prędkością 10 m/s, to jadąc wyciągiem do góry natrafimy na miejsce, gdzie wiatr
wieje z prędkością 8 m/s."
Moim tokiem rozumowania, rozwiązanie zadania zapisałbym tak:
f(d) − dół, f(g) − góra. Na dole wieje z prędkością 0m/s, a na górze 10m/s.
Z własności Darboux, wiem, że jeśli a < b, to c przyjmuje wartość z danego przedziału, więc
istnieje takie f(c) które równa się 8.
Nie wiem czy dobrze to rozumiem, a nawet jeśli tak, to jak mam zapisać rozwiązanie tego
zadania?
17 sty 15:19
ABC:
nie wiem czy wiatr jest funkcją spełniającą własność Darboux
17 sty 15:27
Andrzej: A zakładając, że jest?
17 sty 15:34
Bleee:
Pisałem już kiedyś o tym zadaniu. Jeżeli założy się że jeżeli wyciąg nie jest w pewnym miejscu
odsłonięty przed wiatrem (las) to tak. Inaczej może być sytuacja ze z 0 nagle przywala wiatr
wiejacy 9 m/s
17 sty 15:37
ABC: zakładając że jest to oznaczenia twoje mi się nie podobają

lepiej tak
d−dół
g−góra
f(d)=0 ,f(g)=10
ponieważ 0<8<10 i wiatr ma własność D, to istnieje s∊(d,g) taki że f(s)=8
17 sty 15:37
Andrzej: Ok, dziękuję za pomoc
17 sty 17:04