matematykaszkolna.pl
Własność Darboux Andrzej: Cześć. Mam do zrobienia zadanko z własności Darboux i chciałem się dowiedzieć, czy w miarę to zrozumiałem i dobrze zapisałem rozwiązanie. Oto treść zadania: "Uzasadnić, że jeżeli na dolnej stacji wyciągu jest bezwietrznie, a na górnej stacji wieje wiatr z prędkością 10 m/s, to jadąc wyciągiem do góry natrafimy na miejsce, gdzie wiatr wieje z prędkością 8 m/s." Moim tokiem rozumowania, rozwiązanie zadania zapisałbym tak: f(d) − dół, f(g) − góra. Na dole wieje z prędkością 0m/s, a na górze 10m/s. Z własności Darboux, wiem, że jeśli a < b, to c przyjmuje wartość z danego przedziału, więc istnieje takie f(c) które równa się 8. Nie wiem czy dobrze to rozumiem, a nawet jeśli tak, to jak mam zapisać rozwiązanie tego zadania?
17 sty 15:19
ABC: nie wiem czy wiatr jest funkcją spełniającą własność Darboux
17 sty 15:27
Andrzej: A zakładając, że jest?
17 sty 15:34
Bleee: Pisałem już kiedyś o tym zadaniu. Jeżeli założy się że jeżeli wyciąg nie jest w pewnym miejscu odsłonięty przed wiatrem (las) to tak. Inaczej może być sytuacja ze z 0 nagle przywala wiatr wiejacy 9 m/s
17 sty 15:37
ABC: zakładając że jest to oznaczenia twoje mi się nie podobają lepiej tak d−dół g−góra f(d)=0 ,f(g)=10 ponieważ 0<8<10 i wiatr ma własność D, to istnieje s∊(d,g) taki że f(s)=8
17 sty 15:37
Andrzej: Ok, dziękuję za pomoc emotka
17 sty 17:04