nierówności
małgoś: Rozważamy wszystkie prostopadłościany, w których stosunek długości krawędzi podstawy wynosi
3:1, a suma długości wszystkich krawędzi jest równa 32dm.
Wyznacz wymiary tego prostopadłościanu, którego pole powierzchni całkowitej jest największe.
Jak to zrobić bez pochodnych?
16 sty 23:25
wredulus_pospolitus:
więc podstawa ma wymiary:
3a na a
4*(a + 3a + h) = 32 −> 4a + h = 8 −> h = 8−4a
Pc = 2*(3a2) + 2*(3ah) + 2*(ah) = 6a2 + 8ah = 2a(3a + 4h) = .... (podstawiasz za 'h')
liczysz pochodną ... ekstremum i gotowe
16 sty 23:30
16 sty 23:31