PW: Bez wyznaczników:
Jest oczywiste, że dla m=1 oba równania mają postać
(1) x−y=1,
a więc rozwiązaniami układu są wszystkie pary (u, u−1) spełniające równanie (1) − jest ich
nieskończenie wiele.
Jeżeli
m≠1, to po odjęciu stronami
x(1−m)+y(1−m) = 0
(1−m)(x+y) = 0,
a ponieważ pierwszy czynnik jest różny od zera, wynika stąd
x + y = 0
y = −x.
Po podstawieniu otrzymujemy układ równań
− równania są identyczne:
x(1+m) = 1,
dla m=−1 nie ma rozwiązań,
dla m≠−1 rozwiązaniem jest para (x, y), w której
| | 1 | | 1 | |
x= |
| i y = − |
| , m≠1. |
| | 1+m | | 1+m | |
Odpowiedź: Dla m=−1 układ nie ma rozwiązań, dla m∊R\{−1, 1} układ ma 1 rozwiązanie, dla m=1
jest nieskończenie wiele rozwiązań.