Jądro i obraz macierzy
pinky: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć wyznaczanie jądra i obrazu metodą eliminacji gaussa
macierz A = 1 2 2 1
2 4 3 3
3 6 4 5
1 2 3 0
korzystam ze wzoru [macierz jednostkowa | macierz A transponowana ] + operacje na wierszach aby
sprowadzić macierz A transponowaną do macierzy schodkowej
1 0 0 0 | 1 2 3 1 1 0 0 0 | 1 2 3 1 1 0 0 0 | 1 2 3 1
0 1 0 0 | 2 4 6 2 = −2 1 0 0 | 0 0 0 0 = −2 1 0 0 | 0 0 0 0
0 0 1 0 | 2 3 4 3 −2 0 1 0 | 0 −1 −2 1 −2 0 1 0 | 0 −1 −2 1
0 0 0 1 | 1 3 5 0 −1 0 0 1 | 0 1 2 −1 −3 0 1 1 | 0 0 0 0
coś takiego mi wyszło i dalej nie wiem co robić
15 sty 14:53
Pytający:
Już to kiedyś komuś (ktosiowi) tłumaczyłem, zerknij:
366381.
15 sty 18:54