Całki
Sniatch: ∫x3 ex dx
pod f(x) podstawić x3, a pod g'(x)=ex ?
13 sty 20:56
Jerzy: To typowa całka rozwiązywana przez części.Przyjmujesz: v’ = ex
13 sty 20:59
jc: Tak.
całka = ∫x3 (ex)' dx = ...
13 sty 21:01
Jerzy:
Czyli tak,jak napisałeś.
13 sty 21:01
Sniatch: a całka może wyjść 0+C ?
13 sty 21:03
jc: Tak. ∫0dx = C
13 sty 21:04
Sniatch: w sensie czy z takiej całki: ∫x3 ex dx może wyjść 0
13 sty 21:10
ABC: nie może
13 sty 21:13
Sniatch: | | x3 | |
x3 ex−∫3x2 ex= x3 ex−3 |
| ex +C gdzie tu jest błąd ? |
| | 3 | |
13 sty 21:16
ABC: całkę x
2e
x musisz znowu przez cześci, życie to nie bajka

potem jeszcze raz przez części...
13 sty 21:20
Sniatch: czyli trzeba osobno policzyć ∫x2 ex tak samo podstawiając jak na początku ?
13 sty 21:28
Sniatch: czy ktoś może potwierdzić wynik końcowy: ex(x3−3x2−2x−1) ?
13 sty 21:43
ABC: trzy razy przez części już ci pisałem
13 sty 21:43
ABC: w/g mnie wynik błędny
13 sty 21:44
Sniatch: x3 ex−∫3x2 ex= x3 ex−3∫x2 ex= x3 ex−3x2 ex −∫2x ex= x3 ex −3x2 ex −2∫x ex=
x3 ex−3x2 ex −2 xex −∫1ex= x3 ex−3x2 ex −2 xex −ex proszę o zweryfikowanie
13 sty 21:57
13 sty 21:58
ABC: błąd masz gdy przekształcasz −3∫x2exdx , musisz otworzyć nawias za 3 przemyśl to sobie
13 sty 22:04
Sniatch: w sensie mnoży się 3 i to co wyjdzie ?
13 sty 22:06
ABC:
−3∫x2exdx=−3( x2ex−∫2xexdx )
13 sty 22:11
ICSP:
x3 ex
−3x2 ex
6x ex
−6 ex
0 ex
∫x3ex dx = ex[x3 − 3x2 + 6x − 6] + C
13 sty 22:12
Sniatch: dobra już wszystko wiem dzięki za pomoc
13 sty 22:17
ABC:
22:12 wynik prawidłowy
13 sty 22:18
jc: Wzór ogólny: na przykładzie n=7
∫x
7e
x dx
| | x2 | | x3 | | x4 | | x5 | | x6 | | x7 | |
= 7!(−1)7(1−x+ |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| )ex |
| | 2! | | 3! | | 4 | | 5! | | 6! | | 7! | |
13 sty 22:20