∫(1+tgx)/cosx dx
Jabur: ∫(1+tgx)/cosx dx
12 sty 18:37
poaw: podstaw t = tg x2
12 sty 18:48
poaw: Wróć...
tg zapisz jako sinx/cosx , na górze sprowadz do wspolnego mianownika − dalej poradzisz
12 sty 18:49
poaw: Dobra pogubiłem się sam − zapomnij co pisałem
12 sty 18:51
jc:
| | 1 | | 1+sin x | |
= ∫(1/cos x + sin x) dx = |
| ln |
| − cos x |
| | 2 | | 1−sin x | |
12 sty 19:23
grzest:
@jc
| 1+tg x | | 1 | |
| ≠ |
| +sin x. |
| cos x | | cos x | |
Mam rację?
13 sty 10:33
grzest:
No wiem, że to zwykła pomyłka.
Druga całka powinna być:
| | sin x | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| = |
| = |
| +C. |
| | cos2x | | t2 | | t | | cos x | |
Całość:
| | 1 | | 1+sin x | | 1 | |
∫(1+tgx)/cosx dx = |
| ln |
| + |
| +C. |
| | 2 | | 1−sin x | | cos x | |
13 sty 11:16
jc:
13 sty 12:26
Jabur: @grzest ale nwm skad 1/cos wychodzi ten logarytm, mozesz to jakos wyjasnic?
13 sty 14:54
Jabur: @grzest 1/cos2x
13 sty 14:55
grzest:
| | 1 | |
Prawdopodobnie chodzi Ci o całkę z |
| , którą obliczał jc. Zastosuj podstawienie |
| | cos x | |
uniwersalne t= tg x/2.
13 sty 16:37
Mariusz:
| | 1 | |
Jeśli chodzi o całkę ∫ |
| dx |
| | cos(x) | |
to z wyniku jaki podał jc można wywnioskować że była liczona w ten sposób
| | 1 | | cos(x) | | cos(x) | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | cos(x) | | cos2(x) | | 1−sin2(x) | |
t=sin(x)
dt=cos(x)dx
Jeśli chodzi o tzw podstawienie uniwersalne to chyba lepiej cosinusa zamienić na sinusa
ze wzorów redukcyjnych i zastosować to podstawienie dla nieco przesuniętego argumentu
tangensa
Ci którzy używali podstawień Eulera powinni wymyślić pasujące podstawienie
cos(x)=(1−sin(x))t
i dalej tak jak w trzecim podstawieniu Eulera (tym z pierwiastkami)
13 sty 17:00
grzest:
@
Mariusz
Matematyka ma to do siebie, że tych samych wyników można dochodzić wielu różnymi drogami.
| | x | |
Dlatego twierdzę, że podstawienie uniwersalne t=tg |
| jest równie dobre (jeśli nie lepsze) |
| | 2 | |
niż Twoja propozycja. Zwłaszcza, że wzory na sin x, cos x oraz dx są znane i szeroko
rozpropagowane.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82kowanie_przez_podstawienie
Wracając do meritum sprawy, przy podstawieniu uniwersalnym równie szybko dochodzimy do
całki identycznej jak Twoja:
| | dx | | 2(1+t2) | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = 2∫ |
| . |
| | cos x | | (1−t2)(1+t2) | | 1−t2 | |
Wynik całkowania będzie nieco inny, zależny od połowy kąta. Ale przejście od kątów połówkowych
do kątów całkowitych nie powinno być problemem dla średnio zaawansowanego studenta.
Rozwiązując omawianą całkę łatwo dojdziemy do wzoru:
| | dx | | sin x/2 + cos x/2 | |
∫ |
| = ln |
| + C. |
| | cos x | | sin x/2 − cos x/2 | |
Wykorzystując wzory podane na stronie
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
równie łatwo dojdziemy do wzoru podanego przez
jc:
| | dx | | 1 | | 1+sin x | |
∫ |
| = |
| ln |
| . |
| | cos x | | 2 | | 1− sin x | |
Ponadto, jeśli znasz podstawienia lepsze niż podstawienia Eulera to je publikuj, choćby w
internecie. Biadolenie aby ktoś inny wymyślił potrzebne według Ciebie podstawienie nie ma
sensu. Sam bierz się do pracy.
14 sty 11:54
jc: Mariusz, nic nie liczyłem, po prostu kiedyś na forum ktoś spytał o pochodną funkcji
| | 1+sin x | |
ln [ |
| ]1/2. |
| | 1−sin x | |
14 sty 13:05
Mariusz:
Jeśli już stosować to tzw podstawienie uniwersalne to lepiej cosinusa zamienić na sinus
| | π | | π | | π | |
sin( |
| +x)=sin( |
| )cos(x)+cos( |
| )sin(x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | dx | |
∫ |
| = |
| | | | π | | x | | π | | x | | 2sin( |
| + |
| )cos( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
| | dx | |
∫ |
| |
| | | | π | | x | | π | | x | | 2tan( |
| + |
| )cos2( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
Jak widać w tej całce lepiej argument tego tangensa trochę przesunąć
14 sty 13:37
Mariusz:
grzest ty nie umiesz czytać czy tylko udajesz ?
14 sty 13:43