grupy
grupy:
Dany jest pierscien R przemienny z 1.
Wiemy, ze x jest dzielnikiem zera w R oraz y jest dzielnikiem zera w R.
Czy stad wynika, ze xy=0?
12 sty 12:05
Adamm:
Z12
2 jest dzielnikiem zera
3 jest dzielnikiem zera
2*3 ≠ 0
12 sty 12:08
grupy:
Ok.
A czy wynika, ze xy jest dzielnikiem zera?
12 sty 12:41
12 sty 12:42
grupy:
Zalozmy, ze 0 nie jest dzielnikiem zera.
x=2 dzielnik zera
y=6 dzielnik zera
x*y=2*6=0, czyli xy nie jest dzielnikiem zera.
Ok?
12 sty 12:48
Adamm:
jeśli przyjęta jest moja definicja dzielnika zera, to kontrprzykładem jest
Z6, 2 i 3
jeśli 0 jest dzielnikiem zera
niech x będzie dzielnikiem zera, y dowolne, R przemienne
istnieje z ≠ 0, że xz = 0
wtedy
xyz = 0, skąd xy jest dzielnikiem zera
12 sty 12:49