grupy
grupy:
Niech R bedzie pierscieniem przemiennym z 1, x∊R i y∊R. Udowodnic, ze jesli xy jest dzielnikiem
zera, to x jest dzielnikiem zera lub y jest dzielnikiem zera.
12 sty 07:03
Adamm:
Moja definicja dzielnika zera
t, u ≠ 0 są dzielnikami zera jeśli
tu = 0
R niech będzie pierścieniem (po prostu)
xy jest dzielnikiem zera, czyli xy ≠ 0, i istnieje z ≠ 0, że
xyz = 0 lub zxy = 0
wtedy musi być x ≠ 0 i y ≠ 0
1. xyz = 0
wtedy jeśli yz ≠ 0 to x jest dzielnikiem zera
jeśli yz = 0, to y jest dzielnikiem zera
2.zxy = 0
wtedy jeśli zx ≠ 0, to y jest dzielnikiem zera
jeśli zx = 0, to x jest dzielnikiem zera
12 sty 12:21
Adamm:
gdybyśmy dopuszczali 0 jako dzielnik zera, to musielibyśmy jedynie sprawdzić
co gdy xy = 0, a to już jest proste
12 sty 12:34
grupy:
R nie moze po prostu byc pierscieniem, bo musi byc pierscieniem przemiennym, zeby mnozenie bylo
przemienne, bo pozniej z tego korzystamy.
12 sty 12:54
Adamm:
nie korzystałem nigdzie z przemienności R
12 sty 12:55
grupy:
1. xyz
2. zxy
to wynika z przemiennosci mnozenia
12 sty 12:59
Adamm:
nigdzie nie napisałem że xyz = zxy
rozważałem jedynie przypadki
12 sty 13:02
grupy:
Ok. Dzieki
12 sty 16:38