4x2 | ||
lim= | gdzie x→0 | |
1−cos(3x) |
3x | 3x | |||
1=cos2( | )+sin2( | ) | ||
2 | 2 |
3x | 3x | |||
cos(3x)=cos2( | )−sin2( | ) | ||
2 | 2 |
3x | ||
1−cos(3x)=2sin2( | ) | |
2 |
4x2 | |||||||||||
lim | |||||||||||
|
x2 | |||||||||||
2lim | |||||||||||
|
4 |
| ||||||||||||
2 | lim | ||||||||||||
9 |
|
8 | ||
= | ||
9 |
4x2 | 4x2(1+cos 3x) | 2x | 8 | ||||
= | = (1+cos 3x)( | )2 → | |||||
1−cos 3x | 1−cos2 3x | sin 3x | 9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |