Punkty w zmiennej losowej X
Kasia: W pudełku znajdują się trzy ponumerowane od 1 do 3 żetony. Gracz losuje trzykrotnie żeton bez
zwracania. Zdobywa tyle punktów, w ilu przypadkach numer żetonu zgadza się z numerem
losowania.
Wyznacz rozkład zmiennej losowej X, określającej liczbę zdobytych punktów.
Czy to będzie tak?:
P(S3 = 0) = 1/3
P(S3 = 1) = 1/2
P(S3 = 2) = 0
P(S3 = 3) = 1/6
Czy źle liczę? Bo nie wiem czy wyliczone wartości określają liczbę zdobytych punktów...
10 sty 22:44
10 sty 23:14
Kasia: Tak się zastanawiam, czy jeżeli zmienna losowa X ma określać liczbę zdobytych punktów, to czy
nie powinna mieć 6 możliwości?
P(S
6 = 0) − nic się nie zgadza
P(S
6 = 1) − zgadza się sama 1
P(S
6 = 2) − zgadza się sama 2
P(S
6 = 3) − zgadza się sama trójka − 2 i 1 nie mogą bo wtedy też by się zgadzała 3
P(S
6 = 4) − brak możliwości (musiałaby się zgadzać 3 i 1, a wtedy też 2)
P(S
6 = 5) − brak możliwości (musiałaby się zgadzać 3 i 2, a wtedy też 1)
P(S
6 = 6) − zgadzają się wszystkie
Proszę o wytłumaczenie czy źle myślę i dlaczego
11 sty 17:56
Bleee:
Sa trzy żetony... Maksymalnie 3 mogą się zgadzać

Wiec liczysz P(X = k) gdzie k={0,1,2,3}
11 sty 18:03
Kasia: Dobrze, ale rozkład ma określać liczbę zdobytych punktów, a maksymalna możliwa ilość punktów do
zdobycia to 6.
11 sty 18:14
Bleee:
A w jaki sposób niby masz zdobyć 6 punktów skoro punkt dostajesz za to że numer zetonu zgadza
się z numerem losowania?
Nie dostajesz tyle punktów ile ma żeton (o ile w odpowiednim momencie go wyciagniesz).
11 sty 18:16
Kasia: O Jezu faktycznie... Dziękuję, cały czas miałam w głowie, że dostaję tyle punktów ile ma żeton.
11 sty 18:27