Statystyka - zmienne losowe
Milena: Do trzech kolorowych pudełek (czerwone, niebieskie, zielone) wkładamy 3 kolorowe piłki
(czerwoną,
niebieską, zieloną). Do każdego pudełka musi trafić dokładnie jedna piłka. Kolor pudełek, do
których wkładamy
piłki, nie jest znany w trakcie doświadczenia. Niech X będzie zmienną losową określającą liczbę
prawidłowych
przyporządkowań kul do pudełek pod względem kolorów.
Wyznacz rozkład zmiennej losowej X.
10 sty 20:34
wredulus_pospolitus:
| | 2*1*1 | | 1 | |
0 −−−− P(A) = |
| = |
| |
| | 3! | | 3 | |
| | 1*1*1 | | 1 | |
1 −−− P(A) = 3* |
| = |
| |
| | 3! | | 2 | |
2 −−− P(A) = 0
| | 1*1*1 | | 1 | |
3 −−− P(A) = |
| = |
| |
| | 3! | | 6 | |
10 sty 20:36