Rekurencyjna definicja ciągu
alex: Dana jest rekurencyjna definicja ciągu. Znajdź wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu a(0)= 2, a(1)=4,
a(n)= 2a(n−1)+ 3a(n−2) dla n>0.
10 sty 12:36
ABC:
a
n=2a
n−1+3a
n−2 ; a
0=2,a
1=4
p
2=2p+3
p
2−2p−3=0
(p−3)(p+1)= 0
przewidujemy a
n=c
1*3
n+c
2*(−1)
n
stałe wyznaczamy z warunków początkowych
2=c
1+c
2
4=3c
1−c
2
stąd c
1=3/2, c
2=1/2
PS. Mariusz, wiem że nie lubisz tego sposobu, ale ja leń jestem
10 sty 15:12
Mariusz:
Używając funkcji tworzących rozwiązanie wyjdzie z sumy szeregów geometrycznych
i ich pochodnych
Każdy krok metody wynika z poprzedniego, nie potrzeba zgadywać rozwiązania szczególnego
równania niejednorodnego
Pozwalają też rozwiązać więcej równań rekurencyjnych niż sposób który podałeś powyżej
Kto pisał o opluwaniu klasycznych metod i podawaniu wzorów bez uzasadnienia ?
10 sty 22:45
ABC: Mariusz obiecuję poprawę ... nawet mam w domu cegłę "Matematyka konkretna" ale czeka na swoją
kolej, gdy przerobię zacznę rozwiązywąć czynnikiem sumacyjnym
10 sty 23:00
Mila:
A mnie podoba się sposób
ABC.
Jest krótki i student aktualnie przerabiający dany materiał pamięta wzory.
10 sty 23:03
Mariusz:
Czynnik sumacyjny też jest dobry szkoda że tylko ograniczony
do równań liniowych pierwszego rzędu
Skoro już wspomniałeś czynnik sumacyjny to mogę podać ci równanie do przećwiczenia
Ostatnio widziałem takie równanie
a0=−1
an=n−1−an−1
11 sty 03:27
11 sty 03:31