prawdopodobieństwo
kalafiorowa: Wiadomo, ze
P(A∩B')=P(A'∩B);
P(A∪B)=0,75;
P(A∩B)=0,25.
Oblicz P(B) oraz P(A−B).
Gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć jak coś takiego zrobić to byłabym wdzięczna

nie było mnie na
lekcjach w szkole i nie łapię tego do końca.
16 lut 19:24
Basia:
A∩B' = A−B
A'∩B = B−A
P(A−B)=P(B−A)=p
A∪B = (A−B)∪(A∩B)∪(B−A)
i są to zbiory parami rozłączne czyli
P(A∪B) = P(A−B)+P(A∩B)+P(B−A)
0,75=p+0,25+p
2p=0,5
0=0,25
P(A−B)=P(B−A)=0,25
B=(B−A)∪(A∩B)
i są to zbiory rozłączne
P(B}=P(B−A)+P(A∩B)=0,25+0,25=0,5
16 lut 19:33
kalafiorowa: nie wiedziałam, że A∩B'=A−B

dziękuję
16 lut 19:46
Basia: narysuj sobie diagramy Vena; dla zdarzeń jest tak samo jak dla zbiorów
16 lut 19:53
Eta:
Wczoraj to rozwiązanie podałam w którymś z postów
16 lut 19:59
16 lut 20:01