geometria przestrzenna
Julka: Witam, mam następujące zadanie : Oblicz promień kuli stycznej do wszystkich krawędzi
czworościanu foremnego o krawędzi o długości a.
Wiem, że takie zadanie już się tu pojawiło, ale niewiele rozumiem z tamtego wątku.
Ja to widzę tak : przekrojem jest trójkąt, który w podstawie ma wysokość podstawy czworościanu,
jeden bok to krawędź boczna a, a drugi to wysokość przeciwległej ściany bocznej, czyli też h,
czyli mamy trójkąt równoramienny.
Czy dobrze myślę ?
Proszę o pomoc !
7 sty 19:32
jc:

Środek czerwonego kwadratu jest środkiem czworościanu.
Połowa przekątnej to szukany promień. R=a/(2
√2).
7 sty 19:55
xyz:

h
1 − wysokosc podstawy (jak i kazdego innego boku) czworoscianu foremnego
tak jak mowisz
7 sty 19:56
Julka: W takim razie wysokość czworościanu H = √6/3a z twierdzenia Pitagorasa.
Pole przekroju wychodzi mi √2 a2 / 4
Ze wzoru P=1/2r (a+b+c) wyliczam promień
r= a(√6−√2)/4
a odpowiedź jest r=a √2 / 4
tutaj gdzie jest pomyłka ?
7 sty 20:01
jc: | | a√2 | | a | |
Wszystko się zgadza. Przecież |
| = |
| . |
| | 4 | | 2√2 | |
xyz narysował kulę styczną do ścian, nie do krawędzi.
7 sty 20:05
Julka: Ale jakim sposobem a(√6 − √2)4, czyli tyle ile mi wyszło, mialoby być równe a √2 / 4?
Myślę wolno, proszę wybaczyć
7 sty 20:09
Mila:
Korzystasz z błędnego rysunku. Patrz na rysunek JC 19:55.
7 sty 20:19
jc: Interesuje Cię kula styczna do krawędzi? Jeśli tak to spójrz na mój rysunek.
Jeśli interesuje Cię kula styczna do ścian, to spójrz na rysunek xyz.
To przecież dwa różne zadania i dwa różne wyniki.
7 sty 20:21
Julka: Nie potrafię sobie chyba wyobrazić kuli stycznej do krawędzi w takim razie, nie wiem jakby to
miało wyglądać.
I mój błąd, rzeczywiście myślałam cały czas o kuli stycznej do ścian.
7 sty 20:43
jc: Może tak:
Chyba jasne, że kula będzie dotykać połowy każdej krawędzi.
Obetnij od czworościanu 4 o połowę mniejsze czworościany.
Otrzymasz ośmiościan w pisany w szukaną kulę.
7 sty 20:55
Mila:
Wyobraź sobie gumową piłeczkę ( o odpowiedniej wielkości) wciśniętą w szkielet
czworościanu foremnego, będzie "wystawać " po bokach , ale będzie styczna do krawędzi.
7 sty 21:02
7 sty 21:07
jc: nie "połowy" tylko "środka" (nie to słowo).
Mila, świetna jesteś w szkolnej geometrii.
7 sty 23:20
Mila:
Dziękuję
jc 
Ale
Julka już nie czyta.
7 sty 23:26