ostrosłup
matura19:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole ściany bocznej jest równe 12
a cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 1/3
Oblicz objętość ostrosłupa
5 sty 23:02
Maciess: o maturka próbna z nowej ery
5 sty 23:03
Maciess:
5 sty 23:08
Eta:

............
P
s=k*3k ⇒ 3k
2=12 ⇒ k=2>0
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
5 sty 23:10
Maciess: | | 12a | | 12a | | 3a | |
cosα= |
| ⇒ h= |
| = |
| |
| | h | | cosα | | 2 | |
P
ściany=12
a
2=16 a>0 ⇒ a=4 h=6
H
2=36−4=32
H=4
√2
| | 1 | | 1 | | 64√2 | |
V=a2*H* |
| =16*4√2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 sty 23:20
Maciess: Dłuzej pisałem, ale przynajmniej wiem że jedno zadanko na próbnej dobrze
5 sty 23:21
Eta:
5 sty 23:23
Eta:
Masz może linka do tej matury?
5 sty 23:25
Maciess: Nie, sam szukam, ale nigdzie tego nie udostpęnili. Może matura19 nas podratuje
5 sty 23:32
Mila:
Teraz
Maciess, analizuj sposób
Ety,
aby zaoszczędzić czas na maturze na trudniejsze zadania.
5 sty 23:36
5 sty 23:38
Maciess: Sposób super i dla mnie zrozumiały. Generalnie nie jest biegły w tych zadankach ze stereometrii
bo jeszcze nie zabrałem się za nią. Ale generalnie nie mam problemów zeby zmieścić się w
czasie na podstawie
5 sty 23:41
Maciess: O super

Możemy tu zweryfikowac odpowiedzi?
5 sty 23:43
Maciess: Zad 4. C czy D?
5 sty 23:47
Eta:
4/ D
5 sty 23:48
5 sty 23:51
Maciess: Chyba zrobiłem podobnie. Zaznaczyłem podobieństwo trójkątów, zapisałem skale k=1/2 i
stwierdziłem że wysokości też mają się jak 1 do 2 a w sumie dają a.
Z taką wiedzą można policzyć pola trójkątów tylko znając a. Więc w 3 linijkach wychodziło
zadanie.
6 sty 00:01
Eta: Tak trzymaj

.....
6 sty 00:05
Maciess: Z tego co patrzyłem to tylko 1 błąd na zamkniętych więc do 100 braknie

Możesz mi wytłumaczyć z jakiej własności trapezu skorzystałaś w tym dowodowym z kwadratem? Bo
nie bardzo rozumiem
6 sty 00:09
6 sty 00:12
Eta:
Czy już jasne ?
6 sty 00:26
Maciess: oo nie znałem tej własności. Spróbuje to jutro wyprowadzić.
6 sty 00:27
Eta:
6 sty 00:28
Maciess: Dziękuje za pomoc i dobranoc
6 sty 00:30
Eta:
Kolorowych snów
6 sty 00:36
Eta:
zad 25/
(2x−3)
2−4≥0 (bez delty !
|2x−3|≥2
x∊(−
∞,1/2>U<5/2,
∞)
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
i po ptokach
6 sty 02:00