BARDZO PROSZE O PILNA POMOC, pole trapezu i trojkatow
ev.na: Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie S. Oblicz pola powstalych trojkatow jezeli AS→=
2/3 AC→, a pole tego trapezu to 27.
17 cze 21:32
ev.na: juz nie trzeba
17 cze 22:00
Eta:

W każdym trapezie zachodzą takie zależności:
1/ ΔABS ∼ ΔCDS w skali k>0
2/ P
3=P
4
3/ P
1= k
2*P
2
4/
P(tr)= (k+1)2*P2
Wpisz w forumową wyszukiwarkę " Eta trapez"
.. zobaczysz ile razy podawałam wyprowadzenie tych zależności
W tym zadaniu: k= 3 , P(tr)= 27
| | 27 | |
to 27=(3+1)2*P2 ⇒ P2= |
| |
| | 16 | |
to: P
1= k
2*P
2=....
P
3=P
4= k*P
2=....
17 cze 22:05
Eta:
17 cze 22:06
ev.na: zrobilam zupelnie inaczej, wynik wyszedl ten sam, dzięki
17 cze 22:07
Eta:
Zapomniałam dopisać,że P3=P4= k*P2
17 cze 22:09