szeregi
Jan: Witam, czy moglby mi ktos pomoc z obliczeniem sumy szeregu? Poniewaz nie moge zauwazyc w nim
zadnej zaleznosci

∑ = 1/(3n−1)(3n+1)
Dziękuje i pozdrawiam
5 sty 20:01
Adamm:
Panie Janie, niech Pan wstanie.
5 sty 20:10
Jan: | | 1 | |
W odpowiedzi mam, że jest zbieżny do |
| . I zapomniałem dodać, że ma to byc rozwiązane z |
| | 3 | |
definicji
5 sty 20:15
jc: Tak by wyszło, gdybyś miał nieco inny szereg.
| | 1 | |
∑n≥1 |
| = 1/3 |
| | (3n−2)(3n+1) | |
5 sty 20:26
Jan: echh to wychodzi na to, że błąd w zadaniu. dziękuję
5 sty 20:28
Jan: To moze coś takiego, też mam problem niestety.
∑ = (− 23)n
5 sty 20:44
Adamm: od którego wyrazu zaczyna się suma nie jest ważne dla zbieżności, ale dla wartości samej sumy
już tak
5 sty 20:57
Jan: Tak. Dla n =1.
5 sty 21:05
Jan: Up
5 sty 21:29
Mila:
| | 2 | |
an=(− |
| )n ciąg geometryczny |
| | 3 | |
| | −2 | | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | |
S= |
| * |
| =− |
| * |
| =− |
| |
| | 3 | | | | 3 | | 5 | | 5 | |
5 sty 21:42
Jan: Obawiam się, że mojemu profesorowi nie spodoba się taki sposób obliczenia z deifnicji.
Aczkolwiek dziękuję
5 sty 23:31
Mila:
To jak liczycie? Każdy poprawny sposób jest dobry.
Zaburzanie sum? Przeindeksowanie?
5 sty 23:39
Adamm:
Mu raczej chodziło o to że skorzystałaś bezpośrednio ze wzoru na sumę szeregu
geometrycznego, a tutaj trzeba rozważać sumy częściowe
5 sty 23:48
Jan: Tak, dokładnie tak jak Adamm mówi. Musimy rozważyć sumę częściowa a potem policzyć jej granice.
Do innych przykładów umiałem to zrobić ale w tym nie umiem znaleźć tej "zależności"
6 sty 00:09
6 sty 00:13