Dowody maturalne
7dayz: Witam,proszę o sprawdzenie zadania:
8.Udowodnij że dla każdej liczby całkowitej k i dla każdej liczby całkowitej m liczba k3m−km3
jest podzielna przez 6.
=km(k2−m2)=(k−m)km(k+m) −> iloczyn 3 liczb całkowitych ,czyli 3!=6l co należało dowieść
5 sty 19:18
PW: No nie, co ma znaczyć "czyli 3!=6!"? To na pewno nie jest uzasadnienie faktu, że liczba
(k−m)(k+m)km
dzieli się przez 6.
5 sty 20:29
7dayz: Tam jest L nie ! Przy szóstce
5 sty 20:37
PW: Rozumiem, ale skąd 3!?
5 sty 20:56
7dayz: Bo iloczyn 3 kolejnych liczb całkowitych
5 sty 21:11
Eta:
czy 33*34*35 = 3! ?
5 sty 21:20
Saizou: Zresztą iloczyn 3 liczb całkowitych nie zawsze jest podzielny przez 3 np. 1*2*3=10
5 sty 21:23
PW: Nie widzę tam trzech kolejnych liczb całkowitych.Jeżeli mówisz o trójce
(k−m), k, (k+m),
to mamy trzy liczby całkowite, z których druga jest średnią arytmetyczną pierwszej i trzeciej.
5 sty 21:26
5 sty 21:38
PW:
Rozwiążmy szczególny przypadek.
Niech
k=pm, p jest liczbą całkowitą
Wówczas
k3m−km3=p3m4−pm4=(p3−p)m4 = (p−1)p(p+1)m4
− o, tu widze trzy kolejne liczby całkowite, a więc ich iloczyn jest podzielny przez 6 (dowód
jest nietrudny).
5 sty 21:41
PW: Eta, teraz mi się przypomniało, że już to gdzieś widziałem
5 sty 21:43
ICSP: k3m −km3 = m(k3 − k) − k(m3 − m)
5 sty 23:32
7dayz: Dziękuję bardzo wszystkim
6 sty 00:16