równania i nierówności wielomianowe
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o sprawdzenie poniższych rozwiązań
Rozwiąż równanie/nierówność
a)3(x+1)(x−3)3(x+2)2>0
b)x3+3x2−5x−15>/0
c)−x3−6x2−9x=0
d)5x3+11x2=6
Rozwiązania
a)
x1=−1 ,x2=3,x3=−2
krotności to dla x1 =1 dla x2=3 dla x3=3
i problem pojawia się przy wykresie co dalej?
Proszę o sprawdzenie podpunktu a)
4 sty 17:14
Sebastian Porowski: Rozwiązanie dla b)
x3+3x2−5x−15>/0
x2(x+3)−5(x+3)>/0
(x+3)(x2−5)>/0
x1=−3
x2=p(5) oraz p−{5} bo mam x2−5>/0
4 sty 17:18
wredulus_pospolitus:
(a) ... metoda 'wężyka':
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
w sumie to do (b) i każdej innej nierówności stosuje się tą metodę (przyda się ona nawet na
studiach o ile tylko będziesz miał jakiekolwiek zajęcia związane z matematyką).
4 sty 18:46
4 sty 18:48
Sebastian Porowski: Dzięki wielkie za link już go przeglądam
4 sty 19:03
Sebastian Porowski:

Tak wygląda mój węzyk
pierwsza kropka od lewej to =−2
druga kropka to x1=−1
trzecia kropka to x2=3
z wykresu odczytałem taki x
x∊(−
∞,−1) U (3,+
∞)
czy jest to dobre rozwiązanie?
4 sty 19:24
Sebastian Porowski: Proszę o sprawdzenie
4 sty 20:30
Jolanta:
4 sty 20:51
Jolanta: x1=−1
x2=3 pierwiastek trzykrotny(do potęgi 3) liczba nieparzysta wykres przechodzi na drugą stronę
x3=−2 pierwiastek dwukrotny (do potęgi 2) liczba parzysta odbicie wykresu
4 sty 20:57
Jolanta: x∊(−∞ :−2) u(−2,−1) u (3;∞)
4 sty 21:01
Jolanta: w b masz > 0 czy ≥0
4 sty 21:03
SEBASTIAN POROWSKI: W B mam te druga opcje
5 sty 09:42
Jolanta:

znak masz przed oczyma pod napisem powrót do zadań
(x−
√5)(x+
√5)(x+3)≥0
x∊≤−3:−
√5≥ u≤
√5;
∞)
gdy piszesz pierwiastek to nawias { }
5 sty 13:21