Proszę o sprawdzenie Wielomiany
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o sprawdzenie dwóch podpunktów ,które rozwiązałem oraz o pomoc w podpunkcie c)
Dane sa wielomiany w(x)=x3+x2−1 q(x) =x−3 u(x)=x2−2x wykonaj działania
A)
w(x)+q(x)−u(x)
B) q(x)*u(x)
C)
(x3+2x2−x+1) : (x−1)
O ile na a i b mam próby rozwiązań to odnośnie c nie mam pomysły.
Rozwiązanie
a)x3+x2−1+x−3−x2−2x=x3−4−x
b)(x−3)*(x2−2x)=x3−2x2−3x2+6x=x3−5x2+6x
4 sty 14:10
wredulus_pospolitus:
(c) miałeś schemat Hornera
4 sty 14:17
4 sty 14:17
wredulus_pospolitus:
jest to najszybszy sposób na dzielenie wielomianu przed dwumian postaci (x−q)
4 sty 14:18
Sebastian Porowski: Nie miałem ale już się z tym zapoznaje dziękuje za link,po przeanalizowaniu go wrzucę swoje
rozwiązanie.
4 sty 14:20
wredulus_pospolitus:

dla ułatwienia w tabelce robi się jeszcze jedną kolumnę (na początku) gdzie u dołu (tutaj [C[na
czerwono]]) wpisuje się 'q' (w tym przypadku jest to 1)
tak więc:
| x3 + 2x2 − x + 1 | | 3 | |
| = (x2 + 3x + 2) + |
| |
| x−1 | | x−1 | |
4 sty 14:25
wredulus_pospolitus:
odnośnie tabelki ... więc robiąc tabelkę do przykładu z linku na czerwono tutaj była by liczba
'2' (oczywiście robiąc tabelkę nie będziesz używać kolorów

)
4 sty 14:28
Sebastian Porowski: Rozwiązałem to samodzielnie i zastanawia mnie jedno (x2+3x+2) −to wiem skąd się bierze. Jednak
zastanawia
mnie pochodzenie u{3){x−1} W podanym linku nie istniieje taki zapis i to mnie zastanawia,
Wiem,że to pewnie banalne
pytanienie ale chcialbym to zrozumiec,
4 sty 14:33
wredulus_pospolitus:
zauważ, że zapis w linku wygląda tak:
x
3 − 4x
2 + 3x − 5 = (x
2 − 2x − 1)*(x−2) − 7 .... teraz to obustronnie dzielimy przez (x−2)
i otrzymujemy:
| x3 − 4x2 + 3x − 5 | | 7 | |
| = (x2 − 2x − 1) − |
| |
| x−2 | | x−2 | |
analogicznie w Twoim przypadku.
| | x3+2x−x+1 | |
a że masz podać postać: |
| ... to w takiej właśnie to będzie postaci |
| | x−1 | |
4 sty 14:37
Sebastian Porowski: no i teraz jest wszystko jasne

Wracam do kolejnych zadań,które pewnie również wrzucę do
sprawdzenia,
4 sty 14:40