równanie trygonometryczne
max pejn: | | x | | x | |
sin( |
| ) + cos( |
| ) = √2sinx |
| | 2 | | 2 | |
Wydaje się proste ale nie mogę go rozwalić.
Próbowałem z sinusem podwojonego kąta dla prawej strony, zamieniać sinus na cosinus, zamieniać
2
√2 na wynik funkcji tryg. ale nic sensownego nie wychodziło.
Dzięki za pomoc.
30 gru 19:54
iteRacj@:
| | √2 | |
sin(x/2) + cos(x/2) = √2sin(x) || * |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sin(x/2)* |
| + cos(x/2)* |
| = sin(x) |
| | 2 | | 2 | |
sin(x/2)*cos(π/4) + cos(x/2)*sin(π/4) = sin(x) || wzór na sinus sumy kątów
sin(x/2+π/4) = sin(x)
30 gru 20:08
Mariusz:
| | x | | 1 | | x | | 1 | |
sin( |
| ) |
| +cos( |
| ) |
| =sinx |
| | 2 | | √2 | | 2 | | √2 | |
| | π | | x | | π | | 3x | |
2sin( |
| − |
| )cos( |
| + |
| )=0 |
| | 8 | | 4 | | 8 | | 4 | |
30 gru 20:17
PW: Przekształćmy lewą stronę:
| | x | | x | | x | | π | | x | |
sin( |
| )+cos( |
| )=sin( |
| )+sin( |
| + |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | π | | π | | √2 | | x | | π | |
= 2sin( |
| + |
| )cos(− |
| )=2( |
| )sin( |
| + |
| )= |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Mamy zatem równanie:
Doszedłem do tego samego co szanowna poprzedniczka, ale chyba większym trudem
30 gru 20:25
30 gru 20:32
max pejn: Dzięki wielkie
30 gru 20:41
PW: Nie wiem czy ten wzór jest w karcie wzorów dla naturzystów. Jeżeli nawet jest, to warto znać
wyprowadzenie (pocieszam się, że nie pisałem na darmo).
30 gru 20:58
Eta:
30 gru 20:59
Mariusz:
Jakie wyprowadzenie ?
Wzór na sinus i cosinus sumy można uzasadnić geometrycznie
Jakoś tego nie widzę
Dodatkowo przydatna będzie parzystość cosinusa i nieparzystość sinusa
Następnie nie bawiłeś się tymi wzorami na sinus bądź cosinus sumy
sin(α+β)=sin(α)cos(β)+cos(α)sin(β)
sin(α−β)=sin(α)cos(β)−cos(α)sin(β)
sin(α+β)+sin(α−β)=2sin(α)cos(β)
cos(α+β)=cos(α)cos(β)−sin(α)sin(β)
cos(α−β)=cos(α)cos(β)+sin(α)sin(β)
cos(α−β)+cos(α+β)=2cos(α)cos(β)
cos(α−β)−cos(α+β)=2sin(α)sin(β)
sin(α+β)+sin(α−β)=2sin(α)cos(β)
α + β = x
α − β = y
2α=x+y
2β=x−y
zatem mamy
| | x+y | | x−y | |
sin(x)+sin(y)=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Z wzorów redukcyjnych wiemy także że
| | π | | π | |
cos(x)=sin( |
| −x)=sin(π−( |
| −x)) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cos(x)=sin( |
| −x)=sin( |
| +x) |
| | 2 | | 2 | |
Co wyprowadziłeś ?
30 gru 22:03
Mila:
Mariusz , sposób
Iteracji jest prościutki, skąd tak dużo czasu weźmie
maturzysta na klasówce wg Twojej propozycji?
Na maturze może skorzystać z wzoru, który podała
Eta ,
wzory ze sposobu
PW na ogół uczniowie pamiętają.
30 gru 22:11