Przykład z wartością bezwzględną
shadowhunter: Czy x2−|x2−1| to poprostu 1? Czy trzeba to jakoś szczególnie rozpratrywać?
29 gru 20:58
Krzysiek60: Trzeba
29 gru 21:03
shadowhunter: To jak to należy rozpatrzeć, żeby było dobrze?
29 gru 21:05
Pytający:
| | ⎧ | x2−(x2−1) dla x2−1≥0 | |
| x2−|x2−1|= | ⎩ | x2−(−(x2−1)) dla x2−1<0 |
|
czyli
| | ⎧ | 1 dla x∊(−∞,−1)∪(1,∞) | |
| x2−|x2−1|= | ⎩ | 2x2−1 dla x∊<−1,1> |
|
29 gru 21:16
Jolanta: A nie powinno być
1 dla x ∊ (−∞,−1>u <1,∞)
2x2 dla x ∊<−1;1>
29 gru 23:17
Jolanta: chciałam napisać 2x2 dla x∊(−1 ;1)
30 gru 00:13
Pytający:
Nie powinno, wyżej dobrze zapisałem.

Możesz sobie podstawić x=0 czy x=1/2 i sprawdzić, co wyjdzie.
30 gru 00:19
Jolanta: moim zdaniem
x2−1 ≥0 dla x ∊(−∞ ;−1> lub <1 ;∞)
30 gru 00:30
Jolanta: ?
30 gru 00:58
Pytający:
Skoro takie jest Twoje zdanie, nie będę się z nim spierał. Acz ponownie: w pierwszym poście
dobrze zapisałem.
30 gru 01:25
Jolanta: Nie chodzi mi o spieranie się

Muszę mieć pewnosć bo jeszcze prze ladnych pare lat będę
pomagać dzieciakom w rodzinie.Mamy taaaaki rozrzut wiekowy,.
30 gru 01:40
jc:
1 dla x ∊(−∞,−1> U <1,∞)
2x2−1 dla x∊(−1,1)
lub
1 dla x ∊(−∞,−1) U (1,∞)
2x2−1 dla x∊<−1,1>
lub
1 dla x ∊(−∞,−1) U <1,∞)
2x2−1 dla x∊<−1,1)
lub
1 dla x ∊(−∞,−1> U (1,∞)
2x2−1 dla x∊(−1,1>
Każda wersja jest poprawna.
30 gru 01:57
30 gru 05:46
Krzysiek60: X2−(x2−1)=1
30 gru 08:15
shadowhunter: To w tym przykładzie z linku nie było to rozpatrywane? Wiadomo, że x ∊(−∞,−1> U <1,∞), skoro
nie zmieniamy znaku?
30 gru 09:16
Pytający:
Nie wiem, czy
the Foxi to tam uwzględnił, ale dobrze by było wspomnieć o tym, dla jakich
iksów pierwotne wyrażenie ma sens (określić dziedzinę):
| ⎧ | x2−1≥0 | |
| ⎨ | x+√x2−1≠0 ⇒ x2−1≥0 |
|
| ⎩ | x−√x2−1≠0 | |
| | 1 | | 1 | |
Znaczy |
| + |
| ma sens jedynie dla x∊(−∞,−1>∪<1,∞), a wtedy |
| | x+√x2−1 | | x−√x2−1 | |
faktycznie (
√x2−1)
2=|x
2−1|=x
2−1.
30 gru 12:44
shadowhunter: Dziękuję bardzo za pomoc
30 gru 13:05